Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Miljøvalg hos fisk

Cand. scient. Anne Christine Wehn Utne (29) disputerer 3. november 1995 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Experimental investigations of habitat choice in fish

Utnes avhandling omfatter eksperimentelle studier av fødeatferd hos fisk, henholdsvis tangkutling (Gobiusculus flavescens) og abbor (Perca fluviatilis). Studiene belyser hvorvidt fisk kan vurdere fødens fordeling i sitt miljø. Hvilken betydning alder, størrelse og kjønn har på fisks valg av miljø (habitat), når miljøet varierer med hensyn til fødetilgang, skjul og predasjonsrisiko. Videre omfatter arbeidet et eksperimentelt studie av de optiske forholds betydning for fisks fødeatferd. I sitt arbeid belyser hun økologiske og evolusjonære faktorers påvirkning på fisks miljø- valg. Arbeidet er derfor et viktig ledd for økt forståelse av ve kst, overlevelse, utbredelse og migrasjon i naturlige fiskepopulasjoner.


Personalia
Anne Christine Wehn Utne er født i Bergen. Hun begynte sine studier ved Universitetet i Bergen i 1985. Tok i 1991 cand. scient. eksamen i marinbiologi ved Institutt for Fiskeri- og Marinbiologi, Universitetet i Bergen. Hun ble i 1992 opptatt som dr.scient student ved Universitetet i Bergen med tilknytning til Institutt for Fiskeri- og Marinbiologi. Foruten hennes tilknytning til og arbeid ved Institutt for Fiskeri -og Marinbiologi, Universitetet i Bergen, har hun utført deler av sit dr. grads arbeid ved Vattenbruksinstitutionen på Sveriges Landbruksuniversitet i Umeå.

Tidspunkt og sted for disputasen: 3.november kl. 10.00, Høyteknologisenteret, Stort Auditorium


Kontaktpersoner:
Professor Dag Aksnes, Institutt for fiskeri- og marinbiologi, tlf.55584478
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)