Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Urinlekkasje - hyppig og underbehandlet

Cand.med. Hogne Sandvik (40) disputerer 10. november for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Urininkontinens hos kvinner. Epidemiologi og håndtering i allmennpraksis

Sandviks undersøkelser viser at nesten 30% av voksne kvinner av og til har urinlekkasje. De fleste er lite plaget, men det er likevel et betydelig antall som kan ha behov for hjelp fra helsevesenet. Den vanligste typen lekkasje er stressinkontinens, at man ikke greier å "holde tett" i forbindelse med hosting, løfting og latter. Data fra journaler og pasientintervjuer tyder på at legene ofte er passive overfor pasienter med urinlekkasje. Leger som ble bedt om å beskrive sin vanlige praksis ved hjelp av "papirpasienter" (spørreskjema), overvurderte sin egen innsats. Erfarne kvinnelige allmennpraktikere er mer aktive enn andre leger. Forskningsarbeidet har vært utført ved Seksjon for allmennmedisin, Universitetet i Bergen med professor Steinar Hunskår som veileder.

Personalia
Hogne Sandvik er født i Steinkjer 1954 og tok sin medisinske embetseksamen ved Universitetet i Trondheim 1980. Han har arbeidet som distriktslege og kommunelege, er spesialist i allmennmedisin og for tiden stipendiat ved Seksjon for allmennmedisin, Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen.


Tidspunkt og sted for disputasen: Store Auditorium, Haukeland Sykehus 10. november 1995, kl. 10.15

Prøveforelesning: Store Auditorium, Haukeland Sykehus, 9. november 1995, kl. 14.15
Oppgitt emne: "Nytten av forskning i allmennmedisin"


Kontaktpersoner:
Cand.med. Hogne Sandvik, tlf. 55 20 61 42 (a)/ 55 32 43 89 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, Tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)