Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Palestinere i den jødiske stat

Cand polit. Moslih Kanaaneh disputerer 11. november 1995 for dr. polit. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Left behind: Palestinians in the Jewish state

I denne avhandlingen utforskes den spesielle situasjonen til de bortimot 800 000 palestinsk-arabiske innbyggerne i den jødiske staten Israel. Avhandlingen bygger på ulike typer data som viser at palestinerne i Israel føler, tenker, handler og lever på en måte som avdekker at de betrakter seg som forlatt, glemt og ignorert av sine egne landsmenn utenfor Israel og av verden som helhet.Den pågående fredsprosessen mellom Israel og PLO, slik den pågår i dag, stanser ikke denne tendensen, men tvert i mot framskynder den. Dette fordi den palestinske minoritet som følge av fredsprosessen blir fullstendig overgitt den økende jødiske majoritet. I den nåværende situasjon føler palestinerne økende spenning, fiendtlighet og press som det blir stadig mer vanskelig å holde under kontroll. Det argumenteres i avhandlingen med at en definisjon av "palestinskhet" som er basert på palestinernes egen betraktningsmåte og opplevelser er en forutsetning for en riktig forståelse av disse palestinernes situasjon. Avhandlingens reviderte definisjon av "palestinskhet" kaster et nytt lys over det å være palestiner i Israel, så vel som over prosesser og dynamikk innad i det palestinske samfunn i Israel.

Personalia:
Moslih Kanaaneh er palestiner og født i 1953 i Gallilea i Israel. Han har Bachelor graden fra Haifa University. Moslih Kanaaneh ble uteksaminert cand.polit. ved Universitetet i Bergen i 1987.


Tidspunkt og sted for disputasen: 11. november kl. 10.15, Ulrike Pihls Hus


Prøveforelesning: 10. november kl. 14.15, samme sted:
Oppgitt emne: What is going on in political anthropology today


Kontaktpersoner:
Cand.polit. Moslim Kanaaneh, tlf. 55 58 92 63 / 55 12 24 43 (a) / 55 28 74 77 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)