Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Tannregulering kan skade tannrøttene

Pongsri Brudvik (50) disputerer 10. november 1995 for dr.odont.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Orthodontic root resorption. The Initial Phase Studied by Light and transmission Electron Microscopy.

Avhandlingen omhandler tap av rotsubstans som kan være et problem ved kjeveortopedisk behandling (tannregulering). Ca. 10% av pasientene synes spesielt disponert. Tannforskyvning skjer ved at tannen utsettes for et lite trykk, forskyvningsprosessen prosessen stanser når trykket fjernes. Brudviks avhandling viser at tap av rotsubstans har sammenheng med skader i rothinnen. Når kroppen kvitter seg med skadet rothinnevev, viser det seg at også deler av tannroten kan forsvinne. Avhandlingen viser at det er viktigå unngå å skade rothinnen ved kjeveortopedisk behandling.

Avhandlingen er basert på histologiske undersøkelser av vevsprøver fra mus og rotter ved hjelp av Iysmikroskop og elektronmikroskop.

Personalia:
Pongsri Brudvik er født i Thailand. Hun er Doctor of Dental Surgery (DDS) fra Mahidol University in Bangkok (1970) og har licentiatgrad i kjeveortopedi fra Universitetet i Bergen (1976). Hun har hatt forskningsopphold ved University of Manitoba, Canada, og Ohio State University, USA, og hadde stipend fra Norsk Almenvitenskapelig Forskningsfond (NAVF) 1988-90. Hun arbeider nå som instruktørtannlege ved Institutt for kjeveortopedi, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: 10. november kl.10.15. Det odontologiske fakultetet

Prøveforelesninger: 9. november kl.13.15., samme sted
Selvvalgt emne: Clinical Considerations on Orthodontic Root Resorption
Oppgitt emne: Physiological regulation of bone formation and resorption

Kontaktpersoner:
Instruktørtannlege Pongsri Brudvik, tlf. 55 20 65 40 (a)/ 55 12 35 03 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)