Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Luftforurensing i marine områder


Sivilingeniør Ole Hertel (33) disputerer onsdag den 22. november 1995 for dr.scient-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Transformation and Deposition of Sulphur and Nitrogen compounds in the Marine Boundary Layer

Hertels avhandling er tett knyttet til den atmosfæriske del av det danske Havmiljø 90 prosjekt, som ble utført ved Danmarks Miljøundersøgelser, hvor han har sin daglige arbeidsplass. Målet i prosjektet var å bestemme den atmosfæriske tilførsel av nitrogen-forbindelser til de indre danske farvann. Resultater fra dette arbeidet har vist at atmosfæren bidrar med ca. 30% av nitrogen- tilførslen til Kattegat mellom Danmark og Sverige. I sin avhandling beskæftiger Hertel seg også med svovel-forurensing og forsøker bl.a. å vurdere betydningen av de biogene svovel-utsendelser fra havet. Avhandlingen har omfattet utviklingen af en transport-kjemi modell, som er blitt testet mot tilgjengelige måledata.

Personalia
Ole Hertel er født i København, Danmark. Han ble i 1987 utdannet sivilingeniør i miljøteknik ved Aalborg Universitet, Danmark. Samme år ble han ansatt som vitenskapelig medarbeider ved det nåværende Danmarks Miljøundersøgelser, Avdelingen for Atmosfærisk Miljø. I 1990 ble han tildelt et forskerstipend fra det danske Forskerakademi , som har finansiert den foreliggende avhandling.

Tidspunkt og sted for disputasen: Auditoriet, Geofysisk Institut, Allegaten 70, onsdag den 22.november 1995 kl 13.15.

Kontaktperson:
Professor Øystein Hov, tlf. 55 21 26 36
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)