Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Klima- og havnivåendringer i Barentsregionen

Cand. Scient.Jan Tveranger (29) disputerer mandag 27. mars for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

The last interglacial-glacial cycle in East Greenland and northern Russia.

Avhandlingen er basert på sedimentologiske og stratigrafiske studier av løsmasseavsetninger i Scoresby Sund området på østkysten av Grønland og i Pechora området i nord Russland. Arbeidet inngår som et delarbeide i prosjektene PONAM (Polar North Atlantic Margins, Late Cenozoic Evolution) og PECHORA (Paeloenvironment and Climatic History of the Russian Arctic). I tre separate arbeider belyses sammenhengen mellom avsetningsmiljø, klima, havnivåendringer og utviklingen av de store isdekkene på Grønland og i Barents-Kara havet under siste interglasiale-glasial syklus (d.v.s de siste 120.000 år). Resultatene presenterer et tildels nytt bilde av disse isdekkenes utbredelse og dynamikk i to nøkkelområder for klimarekonstruksjon som hittil har vært lite kjent. Avhandlingen er et viktig bidrag til et nytt sett med grensebetingelser for klima- og glasiasjons-modellering i de to områdene.

Personalia
Jan Tveranger er født på Voss. Han ble i 1987 utdannet som Høyskolekandidat i Naturressursfag ved Sogn og Fjordane Distriktshøgskule og fortsatte samme år studiene i geologi ved Universitetet i Bergen der han avla i 1991 cand. scient. eksamen ved Geologisk Institutt. I 1992 ble han opptatt som dr. scient. student ved samme institusjon.

Tidspunkt of sted for disputasen:
27 mars. kl. 10.15, Auditorium 5, Realfagbygget

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Jan Tveranger, tlf. 55 21 35 03 (a)/ 55 31 17 77 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)