Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Nedbryting av vulkansk glass

Cand.scient. Ingunn Hindenes Thorseth disputerer for dr.scient.graden 24.mars 1995 ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Alteration of Basaltic Glass: Texture, Geochemistry and Microbial Interaction

Avhandlingen omhandler mekanismer og faktorer som kontrollerer nedbrytning av basaltisk (vulkansk) glass. Spesielt er det påvist at mikroorganismer spiller en viktig rolle i nedbrytningsprosessen. Basaltisk glass er en viktig komponent i havbunnskorpen og har således stor global utbredelse. Påvisning av bakterier i dette miljøet gir bevis for en dyp og vidstrakt biosfære med stor betydning for kjemisk utveksling mellom havbunnskorpe, sjøvann og atmosfære. Resultatene har også betydning for teknologisk bruk av glassmateriale, som f.eks. innstøping av radioaktivt avfall i glass for langtidslagring i undergrunnsdeponi. Mikrobiell aktivitet i slike deponi vil trolig påvirke stabiliteten til de radioaktive stoffene.

Personalia
Ingunn Hindenes Thorseth er fra Lindås kommune. Hun ble utdannet kjemi-ingeniør ved Bergen Ingeniørhøyskole i 1981 og avla cand.scient.-eksamen i geologi ved Universitetet i Bergen, i 1990. Fra 1992 har hun vært dr.stipendiat ved Gelogisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
24. mars kl. 11.15 Auditorium 2, Realfagbygget.

Kontaktpersoner:
Professor Harald Furnes, Tlf. 55 21 35 30
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)