Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Sol-gel prosessen

Cand. scient. Merete Hjertvik Selle (29) disputerte fredag 17. mars for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Hydrolysis and Condensation of Metal Alkoxides in Alcohols and in Colloidal Matrices.

Begrepet sol-gel-prosessen brukes om reaksjoner der en løsning gjennomgår en solgel-transformasjon og danner et keram. Denne teknikken har i de siste årene fått mye oppmerksomhet fordi den har mange muligheter til å danne ulike typer materialer som tynne filmer, fibre, geler og monodisperse partikler.

Avhandlingens mål var å oppnå bedre forståelse av de kompliserte reaksjonsmekanismene i sol-gel-prosessen. Reaksjoner i ulike kolloidale systemer ble også undersøkt, både i mikroemulsjoner og i en lamellær flytende krystallinsk fase. Disse fasene kan løse inn store mengder billige, uorganiske metallsalter og på denne måten oppnår man et strømførende materiale. Det er også vist at reaksjonsmønsteret i disse fasene er mindre komplisert enn i bulk. Blandete monodisperse partikler av SiO2 og TlO2 kunne prepareres ved å senke temperaturen under reaksjonen.

Personalia
Merete Hjertvik Selle er født i Bergen. Hun avla i 1990 cand. scient. eksamen ved Kjemisk Institutt. Hun ble i 1990 opptatt som dr. scient. student ved Universitetet i Bergen med tilknytning til Kjemisk Institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
Realfagbygget, Auditorium 2, 17. mars kl. 10.30.

Kontaktperson:
Kjemisk Institutt v/ Professor Johan Sjöblom: tlf. 55 21 33 58
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)