Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Hjernens automatiske bearbeiding av lydinformasjon

Cand. psychol. Helge Nordby disputerer 18. mars 1995 for dr.philos.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Processing of auditory deviant events: Mismatch negativity of event-related brain potentials.

Emneområdet for avhandlingen er hvordan hjernen oppfatter og bearbeider lyder. Dette gjelder den type oppfattelse som foregår automatisk dvs. uten at oppmerksomhet er involvert. Nordby studerer dette ved å måle svar fra hjernen p&a ring; lyder i form av elektriske potensialer som kalles "event-related potentials" (ERPs). Måleteknikken er basert på computeranalyse av elektroencefalografi- registreringer (EEG).

Avhandlingens vesentlige bidrag er å utvide tidligere modeller for forståelse av hjernens automatiske representasjon av Iydstimuli. Resultatene viser at automatisk bearbeiding i hjernen, ikke er begrenset til enkle fysiske aspekter som frekven s (Hz) og intensitet, men også omfatter tidsintervall mellom Iyder og Iydsekvenser. Konklusjonen er at automatisk representasjonen av Iyder i hjernen må forståes i et mer dynamisk og kognitivt perspektiv enn tidligere

Personalia
Helge Nordby er født på Elverum 19.02.52. Han avla psykologisk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1981. Han ble NAVF-stipendiat i 1984 og har vært engasjert som forsker ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi i period en 1988-1994. Nordby har vært ved Stanford University i tilsammen 2 år hvor deler av avhandlingen er gjennomført. Han er nå førsteamanuensis ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi.

Tidspunkt og sted for disputas:
Lørdag 18. mars kl. 10.15, Auditorium 1, De prekliniske institutter, Årstadveien 19.

Kontaktpersoner
Cand. psychol. Helge Nordby, Tlf. 55 20 62 86 (a) / 55 28 20 06 (p.)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)