Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Etter døden - eller før livet

Cand. philol. Sissel Lægreid (42) disputerer for dr.art. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Nach dem Tode - oder vor dem Leben. Das poetische Projekt Else Lasker-Schülers

Tema for avahandlingen er tyskjødiske Else Lasker-Schülers (1869-1945) poetiske prosjekt. Lægreid tar forfatterens utsagn "Spielen ist alles" på alvor og leser poesien som melankoliens og allegoriens prosjekt: Det skapende språk - og identifikasjonsspillet, der delene ikke forsones i en symbolsk høyere enhet, men forblir fragmenter som (for-)veksles i gjentatte spaltingsbevegelser. Prinsippet er gjentagelsen, middelet er en dialektisk (for-)veksling av poesi og virkeli ghet, målet kunsttilstanden på bruddstedet etter døden - eller før livet.

I analysearbeidet har psykoanalysens begreper en viktig funksjon, blant annet for å forklare hvordan begjærets dialektikk og jeg-ets utvikling følger det lyriske jeg-ets identifikasjonsspill i tekstene. Den tyske kulturfilosofen Walter Benjamins dialektiske bilde av historie, bevissthet og endring utgjør et annet viktig og utfyllende teoretisk utgangspunkt.

Personalia:
Lægreid er født i Årdal (Sogn). Hun tok cand. philol. graden med hovedfag i tysk litteratur ved Universitetet i Bergen i 1980. Hun har vært lektor ved Lindås gymnas, universitetsstipendiat i Bergen fra 1990, og er nå førsteamanuensis ved Germanistisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputas:
Fredag 24. mars kl. 10.15, "Jusbygget"

Kontaktpersoner
Cand.philol. Sissel Lægreid tlf. 55 21 26 96 (a.) / 55 31 24 31 (p.)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)