Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Ammoniakk og den Atlantiske laksens vannkvalitetsbehov

Cand. scient. Mai Britt Knoph (32) disputerer fredag 31. mars for dr. scient. graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

Toxicity of ammonia to Atlantic salmon (Salmo salar L.)

Ammoniakk er det viktigste nitrogenholdige ekskresjonsproduktet hos Atlantisk laks som hos de fleste benfisk. Ammoniakk er imidlertid giftig og derfor et mulig problem ved utilstrekkelig vannutskiftning under oppdrett og transport av fisk. Knophs avhandli ng tar for seg hvilke konsentrasjoner av ammoniakk som er giftige for Atlantisk laks i ferskvann og sjøvann. Både dødelighet og effekter av ammoniakk på fiskens vann- og saltbalanse, hematologiske parametre og nivå av ammon iakk, urea, glukose og stresshormonet kortisol i blodplasma er undersøkt. Hun bidrar derved med viktig informasjon vedrørende den Atlantiske laksens vannkvalitetsbehov, til nytte både for oppdrettsnæringen og offentlig forvaltnin g.

Personalia
Mai Britt Knoph er født i Oslo og ble i 1984 utdannet cand. mag. i biologi ved Universitetet i Oslo. I 1988 avla hun cand. scient. eksamen ved Institutt for fiskeribiologi, Universitetet i Bergen. Hun har siden arbeidet med forskning vedrøre nde giftighet av ammoniakk hos Atlantisk laks ved Norges Veterinærhøgskole, Institutt for akvakultur og fiskesykdommer (fra 01.01.93: Institutt for morfologi, genetikk og akvatisk biologi), finansiert av midler fra Norges Fiskeriforskningsråd (NFFR) og Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd (NTNF).

Tidspunkt og sted for disputasen:
Høyteknologisenteret, Datablokken, Stort Auditorium 2144, 31. mars kl. 12.15

Kontaktpersoner:
Cand.scient Mai Britt Knoph, tlf. 22 96 47 16/ 47 11 (a) / 22 15 33 75 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, Tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)