Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

FURUSKOG PÅ MYR

Cand. real Bjørn Håland (45) disputerer for dr.scient.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Vegetasjon, biomasse, mineralnæring og sirkulasjon i furuskog på myr

Hålands avhandling tar for seg et furuskogs-området pa fattig-myr der han har studert hvilke særtrekk et slikt skog-økosystem har i forhold til andre noe rikere furuskoger. Han tar for seg både vegetasjon, biomassefordeling og fordeling av mineralnæring. Gjennom flere arbeider er særlig forholda i felt-, botn- og rotsjiktet grundig belyst. Deler av nærings-sirkulasjonen er også grundig behandla gjennom studier av strøfall og nedbryting.

Avhandlinga syner flere særtrekk ved dette fattige skogøkosystemet: rotsystemet utgjør en større del av tre-biomassen og felt-og botnsjikt-biomassen utgjør en større del av total-biomassen enn i andre rikere furuskogsystem. Felt-og botnsjiktet står for vel halvparten av den totale sirkulasjonen av biomasse og mineralnæring, noe som er mye større enn det som er beskrevet fra andre furuskogstyper.

Personalia
Bjørn Håland har vokst opp i Time kommune pa Jæren. Universitetsutdanninga ble tatt ved Universitetet i Bergen der han også avla cand. real-eksamen i botanisk økologi våren 1982. Etter den tid har han i to perioder arbeidet ved norske lærerhøgskoler og en periode (3 år) som forsker ved Norsk institutt for skogforskning, As. For tida er han ansatt som høgskolelektor ved Telemark lærerhøgskole, Notodden.

Tidspunkt og sted for disputasen:
31.mars kl.10. 30, Auditorium 2, Realfagbygget

Kontaktpersoner:
Professor Arnfinn Skogen, Tlf. 55 21 33 34 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, Tlf. 55 58 90 35 (a)(/ 55 20 02 91 (p)