Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Blodplatene påvirkes av fettet i kosten.

Cand.scient. Anne Margrethe Bakken (58) disputerer 31. mars for den filosofiske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Metabolism of long-chain fatty acids in human blood platelets and its relation to platelet function. Det er blodplatene som sørger for at blodet levrer seg og blødninger stoppes. Hvis blodet levrer seg inne i årene, kan det gi blodpropp, hjerteinfarkt eller hjerneslag. Blodlevringen påvirkes av fettsyrer i blodplatene.

Anne Margrethe Bakken har studert betydningen langkjedete fettsyrer har for blodplatenes oppbygging og funksjon. Fettsyrene får vi gjennom kosten, og forsøk viser at inntak av tran og selolje forandrer sammensetningen av fettsyrene i blodplatene og reduserer risikoen for blodpropp. Muligheten for å minske risikoen gjennom kostholdet er undersøkt spesielt for å hjelpe dypvannsdykkere som er en utsatt gruppe. Konklusjonen er at marint fett kan være fordelaktig for dypvannsdykkere og også for pasienter som behandles i hjerte-lungemaskin. Arbeidet er utført ved Universitetet i Bergen, Institutt for klinisk biologi, Haukeland Sykehus.

Personalia
Anne Margrethe Bakken har siden 1976 vært engasjert i forskjellige forskningsprosjekter ved Laboratorium for klinisk biokjemi, Haukeland Sykehus, og tok cand.scient. eksamen ved Universitetet i Bergen 1986.

Tidspunkt og sted for disputasen:
Store auditorium, Haukeland Sykehus, 31. mars 1995, kl. 10.15.

Prøveforelesninger:
Store Auditorium, Haukeland Sykehus, 30. mars kl. 14.15 - 16.00.
Selvvalgt emne: "Umettede fettsyrer i ernæringen - betydning for helsen."
Oppgitt emne: Betydningen av bindingsproteiner for intracellulær fettsyretransport.

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Anne Margrethe Bakken, tlf. 55 97 31 45 (a) / 55 27 16 25 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)