Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Familieterapi og barn med alvorlige forstyrrelser

Førsteamanuensis Wencke J. Seltzer disputerer 20. mai 1995 for dr. philos.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Studies of a psychocultural approach to families in therapy

Arbeidet beskriver utvikling av en familieterapeutisk modell i klinisk praksis med barn med alvorlige forstyrrelser. Modellen benytter kunnskap fra psykologi, medisin og antropologi. Kulturbegrepet er sentralt, og familien oppfattes som en særkultur som også bærer i seg arv fra storkulturen. Kultur defineres som dialektisk, bestående av ideasjonelle aspekter (trossystemer, myter og følelser) og materielle aspekter (uttalt språk, handling, ritualer). Tilnærmingen vektlegger smidig utveksling mellom de to kulturaspektene. Modellen beskriver hvordan myter og rituell atferd som vi kjenner fra storkulturen, også finnes i de intime familiekulturene, og hvordan disse kan benyttes som terapeutiske redskaper. Metodisk innføring i hvordan mytiske temaer, ritualer, metaforer, symboler og imaginære narrativer benyttes som innfallsvinkel i terapien for å løse opp fastlåste følelses/trossystemer, gis gjennom kliniske illustrasjoner. Den prosessorienterte terapitilnærmingen benyttes som grunnmateriale for utvikling av begrepsapparat, teori og metode. Modellen kan ikke plasseres innen allerede etablerte skoleretninger men representerer en egen tilnærming hvor psykokulturelle, konstruktivistiske og narrative perspektiver er sentrale. Familieterapi er en relativt ny terapeutisk tilnærming og det er første gang temaet er gjenstand for doktordisputas i Norge.

Personalia
Wencke J. Seltzer er førsteamanuensis ved Institutt for klinisk psykologi, Universitetet i Bergen. Master of Arts Degree i psykologi fra University of Missouri, U.S.A., 1965. Sjefredaktør i Tidsskrift for Norsk Psykologforening (1988-1993). Styremedlem i "The International Family Therapy Association", og sjefredaktør for foreningens tidsskrift "The International Connection".

Tidspunkt og sted for disputas:
20. mai 1995 kl. 10.00, Auditorium B, Sydneshaugen Skole.

Prøveforelesninger:
19. mai kl. 16.00, Auditorium B, Sydneshaugen Skole.

Kontaktpersoner:
Wencke J. Seltzer, tlf. 55 21 24 67, eller 22 55 06 59
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 9035 eller 55 20 02 91