Universitetet i Bergen

NY DOKTORGRAD

Den tabubelagte kroppen

Cand.polit. Lise Widding Isaksen disputerer 20. mai for den samfunnsvitenskapelige doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Den tabubelagte kroppen. Kropp, kjønn og tabuer i dagens omsorgsarbeid.

Avhandlingen diskuterer den vestlige sivilisasjonens forhold til kroppen og betydningen dette har for måten samfunnet vurderer kvinners kroppsrelaterte omsorgsarbeid på. Omsorgsarbeidets kroppslige dimensjoner har hittil vært et underkommunisert felt innenfor samfunnsvitenskapene. Avhandlingen viser hvordan dette delvis sammen med at den moderne forskningen i liten grad har vært bevisst på hvordan arven fra filosofiens kropp/sjel dualisme påvirker tenkningen om det kroppslige, og delvis er det knyttet til at arbeidet med å dekke primærkroppslige behov stort sett er et kvinnearbeid. Doktoranden argumenterer for at vårt samfunns doble og uavklarte forhold til kroppen er innvevd i kompliserte sosiale mekanismer, og har såvel sosiale som materielle konsekvenser. Blant annet kan den sosiale arbeidsorganiseringens hierarkiske herredømme- og dominansrelasjoner forstås i lys av samfunnets fortolkning av det kroppsliges kulturelle betydning.

Personalia
Lise Widding Isaksen (f. 1955) er født og oppvokst i Tromsø. Hun tok sin samfunnsvitenskapelige embedseksamen ved Universitetet i Tromsø i 1984. Siden 1984 har hun vært ansatt ved Sosiologisk Institutt på Universitetet i Bergen. Hun er nå amanuensis ved samme institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen: 20 mai kl. 10.15, Ulrike Pihls hus

Prøveforelesning: 19. mai kl. , Ulrike Pihls hus
Oppgitt emne: Forholdet mellom forskning og politikk i dagens kvinneforskning. Forskerens muligheter og dilemmaer

Kontaktpersoner:
Cand.polit. Lise Widding Isaksen, tlf. 55 58 91 57(a)/ 56 37 14 58 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)