Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Fremskritt i påvisning og behandling av "snorkesyken"

Cand.med. Magne Tvinnereim(48) disputerer 31. mai 1995 for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Trykkmålinger anvendt til diagnostisering av Obstruktivt Søvn Apnoe Syndrom.

Tvinnereim har studert søvn-pustestopp sykdommen, ofte kalt "snorkesyken". Diagnostikken har til i dag vært mangelfull, tungvint og ressurskrevende. I det aktuelle arbeidet etableres referenseverdier for trykk målt i luftveier og lunger i våken og sovende tilstand, hos normale og hos paienter som lider av denne sykdommen; søvn-apnoeikere. Påliteligheten av ny og avansert mikro-trykkmåleteknikk vises. Ved sammenligning mellom dagens diagnostiske "gull-standard" Polysomnografi og den nyutviklete Trykkregistreringsmetode, dokumenteres sistnevntes pålitelighet og fortrinn, samt dens nøyaktighet i påvisning av nivå for svelg-sammenklapping under pustestopp. Dette gir ny informasjon av avgjørende betydning ved valg av kirurgi. Forskningsresultatene er sammen med avansert datateknologi benyttet til nyutvikling av tids- og kotnadsbesparende automatisk analyseutstyr for hjemmeregistrering. Arbeidet utgår fra Øre Nese Hals (ØNH)-avd. ved Haukeland Sykehus og Depts. of Otolaryngology and Medicine St.Michael's Hospital, University of Toronto, Canada, med professorene Jan Olofsson (Bergen), Philip Cole og Victor Hoffstein (Toronto) som veiledere.

Personalia
Magne Tvinnereim er født i Bergen i 1947 og tok sin medisinske embetseksamen ved Universitetet i København vinteren 1974/75, spesialist i Øre-Nese-Hals -sykdommer 1983. Han har arbeidet ved Haukeland sykehus i 15 år og er nå overlege ved ØNH.-avd Haukeland sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen: 31. mai 1995 kl.10.15., Store Auditorium, Haukeland Sykehus,

Prøveforelesning: 30 mai 1995 kl.14.15.Store Auditorium, Haukeland Sykehus
Oppgitt emne: "Akutte øvre luftveisinfeksjoner hos barn."

Kontaktpersoner
Cand.med. Magne Tvinnereim, tlf. 55 97 26 49 (a)/ 55 20 10 68 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)