Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Cellegift og varmebehandling

Cand. med Baard-Christian Schem (38) disputerer 9. mai for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Metoder for økning av effekten av kombinert cellegift- og varmebehandling

I denne avhandlingen er muligheten for å øke effekten av en bestemt type cellegift ved oppvarming av svulst-området (hypertermi) undersøkt. Det er videre undersøkt hvordan man ytterligere kan øke effekten av kombinert cellegift- og varmebehandling ved å påvirke blodgjennomstrømningen og surhetsgraden (pH) i svulstene, og ved å gi cellegiften direkte i den pulsåre som leder blod til det området der svulsten sitter. Undersøkelsene viser at de metoder som er undersøkt bedrer effekten av kombinert varme og cellegiftbehandling. Det blir også gitt informasjon om hvordan metodene bør kombineres for å få best effekt, og avklarer en del av de mekanismer som ligger bak den økte behandlingseffekten.

Arbeidet har vært utført ved Onkologisk avd. ved Haukeland sykehus, med professor Olav Dahl og overlege Olav Mella som veiledere.

Personalia
Baard-Christian Schem er født i Oslo i 1956, og tok sin medisinske embedseksamen ved Universitetet i Oslo i 1981. Han har arbeidet ved Haukeland sykehus i vel 10 år, og er nå overlege ved Onkologisk avdeling.

Tidspunkt og sted for disputasen: Store Auditorium, Haukeland sykehus, 9. mai 1995, kl. 10.15.

Prøveforelesning: Store Auditorium, Haukeland sykehus, 8. mai kl. 15.15.
Oppgitt emne: Kjemoterapi ved intrakraniale svulster, med spsiell vekt på blod/hjernebarrierens betydning.

Kontaktpersoner:
Cand.med. Baard-Christian Schem, tlf. 55 32 18 98 (p)/55 97 20 10(a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/55 20 02 91 (p)