Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Dykking - en belastning for hjertet

Cand.med. Jan Risberg (36) disputerer 23. mai 1995 for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Effekter av øket omgivelsestrykk på organgjennomblødning og hjertefunksjon. En eksepertmentell studie på rotter og katter.

Risberg har undersøkt rotter og katter under og etter simulerte dykk i trykkammer med trykk tilsvarende 40 meter vann. Blodforsyning til en rekke organer, hjertets arbeid og pustearbeidet ble undersøkt ved ulik omgivelsestrykk, pustegass-sammensetning og medikament-påvirkning. Det ble gjennomgående observert øket hjertearbeid og øket gjennomblødning av hjertemuskulaturen. Resultatene tyder på at dykking, uavhengig av andre forhold, utgjør en belastning for hjertet. Arbeidet har vært utført ved fysiologisk institutt, Universitetet i Bergen, med professor Ingvald Tyssebotn som veileder.

Personalia
Jan Risberg er født i Fredrlkstad 1960 og tok sin medisinske embetseksamen ved Universitetet 1 Bergen i1985. Han arbeider i dag som dykkerlege ved NUTEC, overlege ved seksjon for hyperbarmedisin på Haukeland sykehus og orlogskaptein/lege ved Håkonsvern orlogstasjon

Tidspunkt og sted for disputasen: 23. mai kl 10.15, Store auditorium, De prekliniske institutter

Prøveforelesninger: 22. mai kl. 14.15 Store auditorium, PKI
Oppgitt emne: "Nevrologiske senfølger hos yrkesdykkere som ikke har gjennomgått trykkfallssyke."
Selvvalgt emne: "Patogenesen ved trykkfallssyke."


Kontaktpersoner:
Cand.med. Jan Risberg, Tlf 55 34 16 00 (a)/55 12 48 35 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen Tlf 55 58 90 35 (a)/55 20 02 91 (p)