Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Bekjemping av midd i vest-norske frukthager

Cand.scient. Mofakhar Hossain disputerer 19.mai 1994 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Ecological studies of mites (Acari) associated with apple orchards in western Norway, as a contribution to the development of an integrated pest management system.

Avhandlingen omfatter økologiske studier av middpopulasjoner, et sentralt aspekt i utviklingen av integrert skadedyrbekjemping i frukthager. Slike systemer brukes i økende grad i eplehager i mange land. Hensikten med studiene har vært å a) evaluere effektive og holdbare metoder for å bestemme middpopulasjoner, b) studere populasjonstettheten av to viktige fytofage midd på tre eplesorter, c) undersøke hvilken tetthet av eplebladmidd (Aculus schlechtendali) som kan tolereres samtidig som den opprettholder en nyttedyrbestand, d) mer detaljert kunnskap om rovmidd (fytoseiider) og andre midd i frukthager i vest-Norge. Gjennom studiene foreslår Hossain at det er mulig å øke bestanden av rovmidd i kritiske perioder gjennom sesongen ved å tilføre ekstra pollen eller en annen næring som stimulerer reproduksjonen. Tilstedeværelsen av alternative byttedyr i frukthagene kan virke stabiliserende på populasjonen av rovmidd dersom de overlever sprøytingen. Bruk av redusert sprøyting og/eller lavere sprøytedoser samtidig som man øker bruken av integrert bekjemping, kan føre til en betydelig reduksjon av middproblemet i eplehager.

Personalia:
Sk. Mofakhar Hossain er født 1/6-57 i Dhaka, Bangladesh. Han tok sin Bachelor of Science i 1980 og Master of Science i 1983 ved Zoologisk institutt, Universitetet i Dhaka, Bangladesh. I februar 1984 ble han ansatt som forsker ved Institutt for ernæring og strålingsbiologi ved Bangladesh atomenergibyrå i Dhaka. Der arbeidet han i et team av entomologer, ernæringsteknologer og mikrobiologer for å studere aspekter av insektkontroll og insektbekjemping. I august 1986 ble han opptatt ved universitetet i Bergen for videre studier, og i juni 1991 fikk han cand. scient.-graden her.

Tidspunkt og sted for disputasen: 19. mai kl 10.30, Auditoriet, Zoologisk museum

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Mofakar Hossain, tlf. 55 21 22 17 (a)/ 55 28 14 41 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)