Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Forurensningsstoffer i oljereservoar og grunnvann.

Cand.scient. Jan Einar Våg (32) disputerer fredag 16.juni for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Eulerian-Lagrangian Localized Adjoint Methods with Applications to Nonlinear Multispecies Flow and Interface Problems with Discontinuous Coefficients

Avhandlingen omfatter matematiske og numeriske studier av transport av forurensningsstoffer
i oljereservoar og grunnvann. I Nordsjøreservoar, har det i de senere år vært problemer med et stadig økende sulfid innhold i produsert petroleumsgass. Sulfidproduksjon er et resultat av bakteriell respirasjon i oljereservoar og har en rekke uheldige egenskaper. Det er derfor viktig å kartlegge dette fenomenet, for å kunne iverksette tiltak for å redusere/fjerne sulfidproduksjonen.
I grunnvannsforskning vil forurensningsstoffene typisk være petroleumsforbindelser. Vi er da interessert i å studere hvordan f.eks. oljesøl transporteres fra jordoverflaten og ned i grunnvannet.

I avhandlingen er det lagt vekt på å gi en realistisk modellbeskrivelse av slike problemer. De matematiske ligningene som danner grunnlaget for modellene, er kompliserte å løse ved hjelp av tradisjonelle numeriske løsningsteknikker. Resultatet blir ofte ustabile og/eller unøyaktige løsninger. I dette arbeidet er det benyttet et løsningsskjema som er både numerisk stabil og massekonserverende.


Personalia
Jan Einar Våg er født i Haugesund og tok cand.scient. eksamen ved Matematisk Institutt ved UiB i januar 1991. Han var deretter ansatt som UNIFOB stipendiat (Statoil/UiB) i et år.

Tidspunkt og sted for disputasen: Fredag 16. juni, kl. 10.15, Auditorium, Carl
L. Godskes hus, Johannes Brunsgt. 12


Kontaktpersoner:
Cand. scient. Jan Einar Våg, tlf. 55 58 48 74
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)