Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Ild og svovel

Cand. scient. Arngrímur Thorlacius (38) disputerer onsdag 14. juni 1995for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Fire and Brimstone: On the determination of sulphur, measuring disulphur emission from a hydrogen-nitrogen diffusion flame.

Avhandlingen omhandler utvikling av metodikk for svovelanalyser. I forhold til svovels hyppig forekomst og elementets mangfoldige kjemi og funksjon i naturen finnes det et forbausende lite utvalg av moderne analysemetoder for dets bestemmelse. I dette arbeidet har man utnyttet utstråling av lys fra svovelmolekyler i kalde flammer. Det dreier seg om en diffusjonsflamme, hvor brennstoffet er hydrogen, fortynnet med nitrogen for å redusere flammens temperatur. Optimale betingelser finner man midt i flammen ved en temperatur på ca. 200°C, men emissjonen blir observert ved temperaturer helt ned til 150°C. Slike systemer ble studert i USA og England på seksti- og syttitallet uten at man klarte å etablere praktiske analysemetoder. I det foreliggende arbeidet har man ved grundig optimalisering av alment tilgjengelig analyseutstyr og ved innføring av den såkaldte "flow-injection" teknikk utviklet et relativt enkelt system for analyse av svovel forbindelser i vandige løsninger. En rekke med potensielle anvendelser finnes, spesielt innen miljø-, næringsmiddel- og landbrukskjemi.


Personalia
Arngrímur Thorlacius er født i Reykjavík, Island. Han studerte ved Universitetet i Reykjavík og siden Danmarks Tekniske Højskole i årene 1978 til 1983. Han ble optatt som hovedfagsstudent ved Universitetet i Bergen i 1983 og avla cand. scient. eksamen ved Kjemisk institutt i 1984. Han var universitetsstipendiat ved samme institutt i perioden 1983 til 1987 og har siden vært ansatt som leder for avdelingen for kjemisk analyse på landbrukets forskningsinstitutt i Reykjavík.


Tidspunkt og sted for disputasen: 14.juni kl 10.15, Auditorium 2, Realfagbygget


Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Sverre Hauge, tlf 55 21 35 66
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)