Myocardial stunning: An experimental study on regional dysfunction in reperfused myocardium
Selv om hjertemuskulaturen overlever 10 minutter uten blodforsyning, så vil spesielt indre vegglag av hjertet fungere dårlig. Dette medfører ett endret sammentrekningsmønster av hjertet som gir mindre effektive hjerteslag. Rynning viser i avhandlingen at hjertet har utviklet egne mekanismer for å beskytte seg mot nedsatt blodforsyning. Dette forklares hovedsaklig av adenosin, ett stoff som dannes i store mengder i hjertemuskelen ved nedsatt blodforsyning. Adenosin nedsetter surstofforbruket i hjertet, og beskytter hjertet mot den uheldige påvirkning av kroppens egne stresshormoner (noradrenalin og adrenalin). Avhandlingen viser at den endelige grad av skade i hjertemuskelen er ett resultat av en balanse mellom den gunstige effekten av adenosin og den ugunstige effekten av stresshormoner.
Resultatene er forventet å få betydning for hjertepasienter. Hos noen pasienter har man en høyere operasjonsrisiko, enten p.g.a. langvarige og kompliserte inngrep eller fordi hjertet er kraftig svekket. Hos disse pasientene kan en videreføring av prinsippene i de ekperimentelle arbeidene, bedre hjertemuskelens beskyttelse under operasjonen, og være med på å minke operasjonsrisikoen. Doktorgradsarbeidet utgår fra Kirurgisk institutt, Universitetet i Bergen og er utført ved Kirurgisk forskningslaboraorium, Haukeland sykehus.
Personalia:
Stein Erik Rynning tok sin medisinske embetseksamen ved Universitetet i Trondheim i 1984, og arbeider som hjertekirurg ved Hjerteavd. på Haukeland sykehus.Doktoranden er fra Os utenfor Bergen.
Tidspunkt og sted for disputasen: 20. juni kl 10.15, Auditoriet, Armauer Hansens hus, Haukeland Sykehus
Kontaktpersoner:
Cand med. Stein Erik Rynning, tlf. 55 29 80 60
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)