Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Fiskeoljenes ernæringsmessige betydning

Cand. med. Jon Kvannes (39) disputerer 9. juni for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Modulation of Peroxisomal Lipid Metabolizing Enzymes and Biogenesis in Rat Liver and Heart by Fish Oil Diets and Some Constituent Fatty Acids

Fettsyrer er den viktigste energikilde i hjertet, hvor fettsyre-forbrenningen skjer i spesialiserte deler av cellen (mitokondrier og peroksisomer). I avhandlingen er det utviklet forbedrede metoder for å måle denne forbrenningen i peroksisomer, og det er i dyreforsøk vist at fettsyre-forbrenningen øker ved inntak av herdede fiskeoljer (som finnes i margariner). Doktoranden har klarlagt mekanismene for denne biologiske effekt, som er viktig for å forstå fiskeoljenes ernæringsmessige betydning ved hjerte-karsykdommer. Arbeidet er utført ved Biokjemisk institutt, Universitetet i Bergen, hovedveileder professor Torgeir Flatmark.


Personalia
Cand. med. Jon Kvannes er født i Arendal og tok sin medisinske embetseksamen ved Universitetet i Bergen 1982. Han har bl.a. arbeidet 6 år med dette prosjektet, og er for tiden assistentlege ved Klinisk kjemisk lab, Nordland Sentralsykehus, Bodø.

Tidspunkt og sted for disputasen: 9. juni 1994. kl. 10.15., Auditorium 1, Preklinisk institutt,

Prøveforelesning: Auditorium 1, Preklinisk institutt, 8. juni 1994. kl. 10.15.
Oppgitt emne: Lipids as second messengers.


Kontaktpersoner:
Professor Torgeir Flatmark, tlf. 55 20 64 28
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)