Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Sosialhjelp på vilkår

Cand.jur. Alice Kjellevold disputerte 10.juni 1995 for den juridiske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Sosialhjelp på vilkår

Hovedtemaet i avhandlingen er hvilken adgang det er til å knytte vilkår til tildelinger av økonomisk stønad og sosiale tjenester. Det gjøres nærmere rede for hvilke rettslige grenser vi må trekke for bruk av vilkår. Dernest diskuteres bestemte typer av vilkår, som vilkår om arbeidsytelse som motytelse til sosialhjelp, vilkår om å møte til råd og veiledning og vilkår om å installere tekniske innretninger i eget hjem. Det påpekes at rettsregelen om vilkår er vanskelig å praktisere, og det anbefales en mer presis og positiv angivelsee av hvilke vilkår som eventuelt skal kunne knyttes til tildeling av sosiale ytelser.

Avhandlingen behandler også bruk av avtaler ved tildeling av sosiale ytelser. Det vises blant annet at forvaltningen som hovedregel ikke kan avtale vilkår som går lengre enn det forvaltningen kan pålegge ensidig.

Personalia:
Alice Kjellevold er født i Bergen. Juridisk embetseksamen i 1977. Har tidligere arbeidet
som konsulent i Sosialdepartementet, som konsulent og avdelingsleder hos Fylkesmannen i Nordland, som amanuensis ved Høgskolesenteret i Nordland, som advokat og som forsker finansiert av Norges Forskningsråd. Er nå førsteamanuensis ved Høgskolen i Stavanger.

Tidspunkt for disputasen: 10. juni 1995, Juss-bygget, Dragefjellet

Kontaktpersoner:
Cand.jur. Alice Kjellevold, tlf 51 52 10 80 (a), 51 55 15 16 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)