Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Virksomhetsutvikling ved hjelp av informasjonsteknologi

Cand. polit. Jon Iden (35) disputerer den 13. juni for den samfunnsvitenskapelige doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Six Essays on Business Process Reengineering

Avhandlingen består av seks separate studier og tar utgangspunkt i en radikal tilnærming til
virksomhetsutvikling kalt Business Process Reengineering (BPR). BPR karakteriseres ved sitt
fokus på virksomhetens arbeidsprosesser og rutiner, og ved sin aktive utnyttelse av informa-sjonsteknologi for å forbedre disse. Informasjonsteknologiens rolle i forandringsarbeidet er et gjennomgående tema i avhandlingen; både metodiske, teknologiske og organisatoriske forhold er studert. Iden viser blant annet hvordan beskrivelsesteknikker kan være til stor nytte når arbeidsprosesser skal analyseres og omformes. I avhandlingen presenteres det også en unders& oslash;kelse av hvordan BPR utføres i Norge og hvilke effekter og resultater norske bedrifter oppnår ved denne tilnærmingen til virksomhetsutvikling. Undersøkelsen viser blant annet at IT ikke har en fremtredende rolle i norsk BP R praksis, og at norske BPR initiativer ikke er særlig bevisste på å hente ut andre organisasjonsmessige gevinster enn de økonomiske.

Personalia:
Jon Iden (35) er født i Bergen. I 1984 tok han sin cand. mag. grad. ved Universitetet i Bergen. I perioden fra 1984 til 1989 ved IDA, fra 1986 som avdelingsleder for systemteknisk avdeling. Iden ble cand. polit. i 1990. Fra 1990 til 1991 arbeidet han som avdelingsleder ved nettverks-senteret i Den norske Bank, før han i 1991 tiltrådte som amanuensis ved institutt for informa-sjonsvitenskap der han har utført sitt doktorgradsarbeid. Jon Iden har hatt forskningsopphold ved Unive rsity of California i Irvine.

Tidspunkt og sted for disputasen: 13. juni kl. 13.15, Stort auditorium i datablokken, Høyteknologisenteret.

Prøveforelesning: 13. juni kl 10.15, samme sted.
Oppgitt emne: Informasjonsteknologi og organisasjonsutvikling- hva viser forskningen?

Kontaktpersoner:
Cand.polit. Jon Iden, tlf 55 58 41 14 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)