Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Fisk og forurensning

Cand.scient. Astrid-Mette Husøy (38) disputerer 2. juni 1995 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Cytochrome P450 system in fish: Immunochemical approaches to studies of cellular localization and induction by xenobiotics

Miljøgifter som slippes ut i hav og fjordmiljø kan være både direkte og indirekte skadelige for organismer i havet. Cytokrom P450 er et enzymsystem som er involvert i omsetning både av organismens egne forbindelser (hormone r og fettsyrer), og fremmedstoffer (medikamenter og miljøgifter). Husøy har utviklet monoklonale og polyklonale antistoffer som gjenkjenner P450-enzymet hos fisk. Dette enzymet øker hos fisk som har vært eksponert for organiske miljøgifter. Ved hjelp av immunhistokjemiske metoder har Husøy studert hvor dette enzymet er lokalisert i fisk. I laboratorieforsøk og feltstudier har hun vist at enzymet finnes i spesielle celletyper i lever, nyre, milt, gjeller og g onader hos torsk. I et feltstudie har hun undersøkt fisk som ble eksponert for miljøgifter i Sørfjorden, i Hardanger. Forsøket viser at miljøgiftene i Sørfjorden førte til en økning av P450 i flere v ev både hos torsk og skrubbe, spesielt fra de mest forurensede stasjonene. Studiene viser at antistoffene som er produsert gjenkjenner CYPlA i en lang rekke fiskearter og kan være et nyttig verktøy i toksikologiske studier og forurensni ngsovervåkning. Resultatene viser også at immunhistokjemiske analyser han gi ny innsikt og informasjon om hvilke organ og celler som er involvert i toksiske responser. Arbeidet er utført ved Laboratorium for marin molekylærbiologi , Universitetet i Bergen, under veiledning av førsteamanuensis Anders Goksøyr og med støtte fra Norges forskningsråd og Statoil.

Personalia
Astrid-Mette Husøy er født i Bergen. Hun tok cand.scient eksamen ved Farmakologisk og toksikologisk institutt ved Universitetet i Bergen i 1986. Hun ble i 1989 tatt opp som dr. scient. student ved Universitetet i Bergen med tilknytning til I nstitutt for biokjemi og molekylærbiologi og Laboratorium for marin molekylærbiologi. Hun har vært tilknyttet prosjekter finansiert av NTNF og NFFR, og har hatt Kvinnelig miljøvernforsker stipend fra Norges forskningsråd.

Tidspunkt og sted for disputasen: 2. juni kl. 10.00., Høyteknologisenteret, Store Auditorium

Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Anders Goksøyr: Tlf. 55 58 43 74 (a)/ 55 28 46 39 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)