Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Tørke og sult i Sudan

Omer Abdallah Egemi (42) disputerer 9. juni 1995 for dr.polit. graden (geografi) ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

The political ecology of subsistence crisis in the Red Sea Hills, Sudan.

Avhandlingen er opptatt av de senere tiårs gjentatte tørkekatastrofer i Sahel-beltet i Afrika. Egemi påstår at det ikke er noen nødvendig sammenheng mellom tørke og sult. Historisk har tørre år vært regelen snarere enn unntaket i Sahel. Men tidligere hadde nomadene muligheter for å søke tilflukt langs elvene når deres vanlige beiteområder tørket ut. Statlige utviklingsaktiviteter har imidlertid resultert i irrigasjonslandbruk og bydannelser langs elvene, og slik avskåret nomadene fra denne muligheten til overlevelse. Når tørke nå inntreffer, har nomadene ingen retrettmuligheter. De tradisjonelle "reserve"-områdene er blitt erstattet med nødhjelp. Denne prosessen kaller Egemi for "regional marginalisring".

Personalia.
Omer Abdallah Egemi er født i Berber i det nordlige Sudan i 1953. Han har en Mastergrad i geografi fra University of Khartoum fra 1988. Han har vært tilknyttet Rødehavsprogrammet ved Senter for Utviklingsstudier ved Universitetet i Bergen fra 1990 til 1994, og er nå universitetslektor ved institutt for geografi i Khartoum.

Tidspunkt og sted for disputasen: 9 juni kl 10.15, Store Auditorium, SV-bygget

Prøveforelesning: Samme sted, tors. 8 juni kl 17.15-18.00
Oppgitt emne: "Problems facing pastoral societies in Sahel today and in the future".


Kontaktpersoner:
Professor Tor H. Aase, tlf 55 95 90 00
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)