Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Subjektiv vurdering av sikkerhet og risiko

Mag. art. Wibecke Brun disputerer 22. juni 1995 for dr.philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Subjective conceptions of uncertainty and risk.

Avhandlingen tar opp hvordan lekfolks vurderinger av sannsynlighet, usikkerhet og risiko avviker fra statistiske modeller. Lekfolk synes å vektlegge kvalitative forhold ved risikokilder, som f.eks. hvor grufull en synes et dødsfall er, når ulike risikokilder vurderes mot hverandre. Ulike oppfatninger av hva som menes med "risiko" og "sannsynlighet" kan i gitte tilfeller føre til konflikter mellom vanlige mennesker og eksperter (samfunnsplanleggere, økonomer, statistikere etc.). Avhandlingen undersøker og belyser kompleksiteten i vanlige menneskers oppfatning av usikre hendelser, og hvordan usikkerhet og risiko kommuniseres.

Doktorgradsarbeidet er gjennomført som en serie eksperimenter og spørreskjemaundersøkelser. Avhandlingen består av 6 separate artikler, samt en innledning og en drøfting av resultatene fra undersøkelsene. Professor Karl Halvor Teigen ved Universitetet i Tromsø har vært veileder på arbeidet.

Personalia:
Wibecke Brun er født i Bergen (1961). Etter avlagt magistergradseksamen i kognitiv psykologi (1986) har hun arbeidet ved Universitetet i Bergen som universitetsbibliotekar og vitenskapelig assistent. Fra 1989 har hun vært stipendiat ved Seksjon for kognitiv psykologi. Wibecke Brun er gift og har 3 barn.


Tidspunkt og sted for disputasen: 22 Juni kl. 10 15, Auditorium, Ulrike Phils Hus.


Prøveforelesninger: 21 Juni, kl. 16 15 og 17 15., samme sted


Kontaktpersoner
Mag. art. Wibecke Brun, tlf. 55 21 31 83.
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)