Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Nye prinsipper innen rørstrømsmåling

Cand. scient Jarle Tollefsen (36) disputerer fredag 7. juli 1995 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

New capacitance sensor principles in flow measurements

Ved transport av oljeprodukter i rør opptrer det ofte forskjellige strømningsregimer. Dette kan medføre feil i måling av vann og gassinnholdet i råoljen. De eksisterende sensorer (eller måleinstrumenter) som benyttes i oljeindustrien idag, er svært avhengig av hvordan vann og gassen er fordelt i oljen. De gir derfor bare nøyaktige måleresultater når vann og gass komponentene er homogent blandet i oljen.

I sin doktorgrads avhandling har Tollefsen utviklet og testet en ny type sensorer for måling av vann og gassinnholdet i råolje. Disse sensorene er uavhengig av hvordan vann og gassen er fordelt i oljen. Derfor kan de også benyttes når gass og vannfordelingen ikke er homogent fordelt.


Personalia
Jarle Tollefsen er født i Bergen. Etter endt militærtjeneste og befalsskole utdanning i 1983 ble han utdannet som elektroingeniør ved Bergen Ingeniørhøyskole. Han fortsatte i 1985 sine studier ved Universitetet i Bergen og avla i 1989 cand. scient eksamen i industriell instrumentering ved Fysisk Institutt. Etter ett halvt års angasjement ved Sjøkrigsskolen ble han opptatt som dr. scient. student ved Universitetet i Bergen med tilknytning til Fysisk Institutt. Siden 1993 har han vært amanuensis ved Seksjon for anvendt fysikk og teknologi ved Fysisk Institutt.


Tidspunkt og sted for disputasen: 7.juli kl 10.00, Realfagbygget, Auditorium 2


Kontaktpersoner
Cand. scient. Jarle Tollefsen, tlf. 55 21 27 90
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)