Universitetet i Bergen

NY DOKTORGRAD

Magesår - betydningen av bakterien Helicobacter pylori

Cand. med. Ingvard Wilhelmsen (45) disputerer 20. januar 1995 for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Magesår: psykologiske og bakteriologiske faktorer.

Tilsammen 100 pasienter med sår på tolvfingertarmen ble fulgt opp fra 1989 til 1994. Til tross for god effekt på magesymptomene og psykiske faktorer klarte man ikke å forhindre tilbakefall av sår ved hjelp av samtalebehandling. 80% av pasientene fikk minst 3 sår i løpet av 2 år. Alle disse hadde bakterien Helicobacter pylori i magesekken. Ved hjelp av en 14 dagers "trippelkur" med vismut og to typer antibiotika ble bakterien utryddet hos 96% av pasientene. Med en oppfølgingstid på gjennomsnittlig 2 år har ingen av pasientene som fikk utryddet bakterien fått tilbakefall. Avhandlingen omfatter også utprøving av et instrument som måler helserelatert livskvalitet. Pasientenes livskvalitet bedret seg etter at sykdommen var kurert, og de hadde mindre angst og depresjon enn tidligere. Det konkluderes med at sår på tolvfingertarmen er en infeksjonssykdom som kan helbredes med en 2 ukers tablettkur. Arbeidet har vært utført ved Psykiatrisk Institutt og Medisinsk avdeling, Haukeland Sykehus i samarbeid med Institutt for Biologisk og Medisinsk Psykologi, Universitetet i Bergen. Veiledere har vært professor Arnold Berstad og professor Holger Ursin.

Personalia

Ingvard Wilhelmsen er født i Bergen 1949 og tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen 1976. Han er spesialist i indremedisin, fordøyelsessykdommer og psykiatri. Han har arbeidet som overlege ved konsulttjenesten Psykiatrisk Klinikk, Haukeland Sykehus, og er nylig tilsatt som overlege ved Medisinsk avdeling, Diakonissehjemmets sykehus, Haraldsplass.

Tidspunkt og sted for disputasen: Store Scene, Den Nationale Scene, 20. januar 1995 kl. 1015.

Prøveforelesning: Store Auditorium, Haukeland Sykehus, 19. januar 1995 kl. 1415. Oppgitt emne: "Den endokrine hjerne-tarm-akse og kliniske implikasjoner".

Kontaktpersoner:

Overlege Ingvard Wilhelmsen, tlf. 55 97 44 22 (a)/55 18 03 66 (p)

Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf.55 58 90 35 (a)/55 20 02 91 (p)