UNIVERSITETET I BERGEN

NY DOKTORGRAD

Havklimaets betydning for veksten i fiskebestandene

Cand. real Svein Sundby (45) disputerer 13. januar 1995 for den filosofiske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

The influence of bio-physical processes on fish recruitment in an arctic- boreal ecosystem

Utgangspunktet for avhandlingen er havklimaets innvirkning på rekrutteringen til de største fiskebestandene våre, og særlig vekt blir lagt på den kritiske larvefasen. Ved hjelp av analytiske modeller og feltdata fra kysten av Nord-Norge blir det i avhandlingen for første gang vist at turbulens er en prosess som betyr mye for fiskelarvenes tilgang på føde. Transporten av plankton i sjøen blir påvirket av vind, men like viktig for planktonets skjebne som selve vindstrømmen er den kaskaden av turbulens som vinden skaper nedover i dypet, bl.a. som følge av brytende bølger. I Sundbys avhandling blir det vist at turbulens på stor skala (meter-nivå og større) påvirker fordelingen både av fiskelarvene og dyreplanktonet som er fiskelarvenes føde. Også småskala turbulens (på centimeter-nivå) bidrar i sterk grad til å øke kontakten mellom planktonorganismer.

Sjøtemperaturen er en annen havklimafaktor som påvirker veksten hos fiskelarvene. I avhandlingen blir det vist at rekrutteringen til fiskebestandene alltid er dårlig i kalde år, mens i varme år er mulighetene tilstede for dannelse av sterke årsklasser. I avhandlingen analyseres de ulike virkningene temperatur har på det marine økosystemet.

Personalia Svein Sundby er født i Oslo 24. januar 1949. Han tok sin matematisk- naturvitenskapelige embetseksamen ved Universitetet i Bergen høsten 1974, med hovedfag i fysisk oseanografi. Han har siden arbeidet som forsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Tidspunkt og sted for diputasen: 13. januar kl. 12.15, Møterommet 10.etg. Havforskningsinstituttet.

Prøveforelesninger: 12 januar, kl 12.15 & 14.00, Samme sted

Kontaktpersoner:

Forsker Svein Sundby, tlf. 55 23 84 68/ 55 23 85 00
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)