Universitetet i Bergen

NY DOKTORGRAD

Overvåking av underjordiske eksplosjoner

Cand. scient. Bent Ole Ruud disputerer 20. januar 1995 for dr. philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Monitoring seismology and the effects of earth heterogeneities

I regi av FN's Conference of Disarmaments i Geneve arbeides det nå med en avtale for å forby alle typer kjernefysiske prøvespregninger. Den mest effektive måten å påvise underjordiske eksplosjoner er ved seismologiske registreringer, og derfor blir forskning på dette feltet stadig viktigere.

Emnet for Bent Ole Ruuds avhandlig er oppdaging, lokalisering og identifikasjon av seismiske hendelser, dvs. naturlige jordskjelv eller kunstige eksplosjoner (både kjemiske og kjernefysiske), som registreres av seismologiske måleinstrumenter. Ved analyse av polarisasjonsegenskapene til seismiske signaler kan de forskjellige seismiske bølgetyper påvises og avstand og retning til den seismiske hendelsen bestemmes. Under arbeidet med Ruuds prosjekt har resultatene blitt benyttet for å utvikle programvare for automatisk oppdaging og lokalisering av seismiske hendelser. Denne programvaren benyttes idag ved flere seismologiske observatorier i Europa og USA.

Personalia

Bent Ole Ruud (35) er født i Eidskog, og ble utdannet cand. scient. i 1988 ved Institutt for geologi, UiO. Han har siden vørt knyttet til Univ. i Oslo, NFR/NORSAR og Univ. i Bergen. Han er nå forsker ved Institutt for den faste jords fysikk, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen: Auditorium 2, Realfagsbygget, Allegt. 41, 20. januar, kl. 12.15

Prøveforelesninger: Kursrommet (rom 2113) på Institutt for den faste jords fysikk, Realfagsbygget, Allegt. 41, 19. januar

Kl. 10.15 - 11.00: Selvvalge emne: "Finite difference modelling of seismic waves in a heterogeneous lithosphere"

Kl. 13.15 - 14.00: Oppgitt emne: "Plate tectonics"

Kontaktpersoner:

Cand.scient Bent Ole Ruud, tlf. 55 21 26 28

Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)