Universitetet i Bergen

NY DOKTORGRAD

Hvorfor vokser bregner der de vokser?

Cand. real Arvid Odland disputerer 17. januar 1995 for dr. philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

The ecology and life history of Thelypteris limbosperma, Athyrium distentifolium and Matteuccia struthiopteris in Western Norway

Å finne ut hvorfor planter vokser der de vokser er en av hovedoppgavene i botanisk økologisk forskning, og mange aspekter ved plantenes livsløp og deres samspill med miljøet må belyses for å kunne forklare deres utbredelse. Med utgangspunkt i en sammenliknende studie av tre bregnearter i ulike deler av Vestlandet belyses det i Odlands avhandling hvordan deres vekst, formering og utbredelse påvirkes av ulike miljøfaktorer. For å finne sammenhenger mellom artenes utbredelse og miljøforhold er flere forskjellige numeriske dataprogrammer benyttet. Undersøkelsene viser at det er ulike miljøfaktorer som bestemmer utbredelsen av de tre artene. For smørtelg er klimaforholdene (mye nedbør, lite frost og lang vekstsesong) mest avgjørende, og for fjellburkne er et langvarig snødekke og derfor en kort vekstsesong nødvendig, mens strutseving er knyttet til lokaliteter med et næringsrikt jordsmonn. Undersøkelser av bregnenes livsrytmer (fenologi) viser også store forskjeller mellom artene, og de er således tilpasset ulike vekstbetingelser.

Personalia

Arvid Odland er 46 år og er fra Odda/Røldal. Han har vært tilsatt som forsker ved Norsk institutt for naturforskning og arbeidet spesielt med konsekvensutredninger etter ulike miljøforstyrrelser. Etter eksamen fra Stavanger lærerhøgskole i Stavanger og studier i kjemi og biologi ved Universitetet i Trondheim, tok han tok cand. real. graden ved Universitetet i Bergen i 1978. Han har tidligere arbeidet som lærer i grunnskolen og vært ansatt som forsker ved Botanisk institutt ved Universitetet i Bergen. For tiden arbeider han som førsteamanuensis ved Høgskolen i Telemark.

Tidspunkt og sted for disputasen: 17. januar kl. 9.15, Auditorium 3, Ralfagbygget.

Prøveforelesninger: 16. januar kl. 10.15 & 12.15, samme sted

Kontaktpersoner:

Cand. scient. Arvid Odland, tlf. 35 95 25 00

Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)