Universitetet i Bergen

NY DOKTORGRAD

Utviklingstrekk i norsk fiskerinæring

Cand.polit. Knut Bjørn Lindkvist (52) disputerer den 27.januar for den samfunnsvitenskapelige doktorgrad i geografi ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

Regionale utviklingstrekk i norsk fiskerinæring - strukturelle endringer og aktørenes tilpasninger i det norske fiskerisystemet

Avhandlingen er en omfattende gjennomgang av utviklingen i norske fiskerikommuner etter 1980, en periode med store svingninger i fiskeressursene og med økt bruk av havfiskebåter og ombordproduksjon. Doktoranden viser hvordan aktører lengs t borte fra ressursene, med hjelp av moderne teknologi i fangstleddet og oppkjøp av foredlingsbedrifter, har overtatt en stadig større andel av norske fiskeressurser. Fiskerikommuner i Finnmark med en fiskeflåte av små båter for valter en stadig mindre del av nære fiskeressurser, og bedriftene i Finnmark er blitt mer avhengig av fremmede leveranser. I noen av utkantkommunene er det etterhvert oppstått uenighet mellom aktører om næringslivet fortsatt bør baseres på fiskeriene i den grad det hittil har vært enighet om.

Avhandlingen reiser spørsmål knyttet til de fiskeriavhengige kommuners bruk av store fiskebåter og til eierforholdene i fiskeindustrien som strategier for å styrke produksjonsevnen i de mest fiskeriavhengige kommunene i nord.

Personalia

Knut Bjørn Lindkvist er født i Nordkapp 11.desember 1942. Han tok sin samfunnsvitenskapelige embetseksamen i geografi i 1986. Lindkvist har arbeidet som inspektør ved Honningsvåg fiskarfagskole og videregående skole siden 1980, og som forskninstipendiat og forsker ved Institutt for geografi, Universitetet i Bergen, i perioder fra 1989 til 1993. Han har nå sitt arbeid ved Kystnæringssenteret i Honningsvåg, og er også engasjert som prosjektleder ved Høgs kolen i Finnmark.

Tidspunkt og sted for disputasen: Ulrike Phils hus, 27.januar kl. 1015

Prøveforelesning: Ulrike Phils hus, 26.januar kl. 1415: "Et teoretisk perspektiv på regional utvikling i en global verden. Har distrikts-Norge en sjanse?"

Kontaktpersoner:

Cand.polit. Knut Bjørn Lindkvist, tlf. 78 47 35 01 (a)/ 78 47 29 45 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf 55 58 90 35 (a)/55 20 02 91(p