Universitetet i Bergen

NY DOKTORGRAD

Hvordan øke utvinningsgraden fra olje- og gassfelt på norsk sokkel?

Cand.scient. Tom Dreyer (34) disputerer 17.januar for den filosofiske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Application of quantitative sedimentology in the characterization of subsurface reservoirs and outcrop analogs

Avhandlingen gir en detaljert gjennomgang av metoder for å beskrive reservoar-bergarter i sentrale olje- og gassfelt på norsk kontinentalsokkel. Hovedhensikten med arbeidet har vært å skaffe til veie så eksakt kunnskap som mulig om reservoarenes oppbygning, slik at en kan oppnå optimal ressursutnyttelse. De norske olje- og gassreservene forekommer i sedimentære bergarter som er begravet 2-4 km under havbunnen. Pga. de betydelige kostnadene som er forbundet med boring til havs og på slike dyp så er avstanden mellom brønner oftest stor, gjerne 2-10 km. I forhold til olje- og gassreservoarenes store arealmessige utstrekning representerer brønnene således kun spredte 'nålestikk' som gir høyst ufullstendige opplysninger om det totale reservoarvolumets utseende. En sentral problemstilling i denne avhandlingen har derfor vært å etablere modeller for reservoarenes oppbygning basert på data fra sedimentære bergarter eksponert på land. Datasettene som presenteres i denne avhandlingen er i stor grad av kvantitativ (tallmessig) karakter, og kan således anvendes direkte i beregninger vedrørende størrelsen på feltenes utvinnbare ressurser.

Personalia

Tom Dreyer er født i Bergen 1. juli 1960. Han tok cand.scient. graden i Petroleumsgeologi ved Universitetet i Bergen høsten 1985. Siden har han vært ansatt i Seksjon for Geofag ved Norsk Hydro's Forskningssenter i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: 17. januar 1995 kl. 13.15, Auditorium 3. Realfagbygget

Prøveforelesninger: 16. januar 1995 kl. 1o.15 & 12.15, samme sted

Kontaktpersoner:

Cand. scient. Tom Dreyer, Tlf. 55 99 62 41/55 10 32 05.

Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)