Universitetet i Bergen

NY DOKTORGRAD

Dødelighet og rekruttering hos norsk vårgytende sild

Cand. scient. Pedro de Barros disputerer fredag 27 januar for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Quantitative studies on recruitment variations in Norwegian spring-spawning herring (Clupea harengus L.), with special emphasis on the juvenile stage.

Oppgaven går i hovedtrekk ut på å modellere overlevelse av norsk vårgytende sild i de første leveår. I arbeidet belyses også årsakene til den store variasjonen i denne overlevelsen. Barros har særlig konsentrert seg om ungsild i Barentshavet da det er her størstedelen av de rike årsklassene av denne bestanden har sin oppvekst. Grunnlaget for beregningene er akustiske mengdeanslag av ungsild (0-3 år) gjennom en tiårsperiode. Barros har i sitt arbeid tallfestet overlevelsen av ungsild, og har avdekket at den avhenger av mengden av torsk og lodde i de områdene ungsilda vokser opp i. å kunne beskrive disse variasjoner og tallfeste overlevelsen av ung sild har stor nytteverdi for forvaltningen da det kan hjelpe oss å varsle om styrken av årsklasser på et tidligere tidspunkt enn hva vi får har vært i stand til.

Personalia

Pedro de Barros er født i Lisboa i 1963. Han er cand. scient. i Biologi med hovedfag i Populasjonsdynamikk fra 1986, utdannet ved Universitetet i Lisboa. Han har spesialisert seg i metoder for vurdering av fiskebestander. Han ble i 1991 opptatt som dr.scient. student ved Universitetet i Bergen, med tilknytning til Institutt for Fiskeri og Marinbiologi og Havforskningsinstituttet. Mengde-beregningene, som arbeidet er basert på, er foretatt av Havforskningsinstituttet som har stilt tidsserien og relaterte data, samt arbeidsplass til disposisjon. Pedro de Barros har nå sitt daglige virke som forsker og lærer ved Universitetet i Algarve, Portugal.

Tidspunkt og sted for disputasen: 27. januar 1995 kl. 10.15., Høyteknologisenteret, Stort Auditorium, Datablokken

Kontaktpersoner:

Professor Olaf Dragesund, tlf. 55 58 44 99

Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91(p)