Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Økt oljeutvinning

Cand.scient. Kirsti Veggeland (34) disputerer torsdag 2.februar for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Polymer-Surfactant Interactions in Low Tension Polymer Flooding.

De oljereservene som ikke kan utvinnes med vanlige metoder er omtrent like store som de samlede oljeressursene i de gjenværende påviste felt. Det er derfor av vesentlig betydning å øke utvinningsgraden.

Veggelands avhandling tar utgangspunkt i vanninjeksjon med tilsats av to typer kjemikalier, tensider og polymere i blanding. Hovedmålsettingen har vært å studere hvordan disse to typene kjemikalier påvirker hverandre og hvordan de totalt påvirker oljeutvinningen.

Flømming av oljereservoar med en slik kjemikalieblanding i injeksjonsvannet gir gode resultater med hensyn til utvinningsgrad, men de fysikalsk-kjemiske egenskapene er svært avhengige av hvordan tensid og polymer påvirker hverandre. Dette har blitt systematisk undersøkt i avhandlingen ved hjelp av såkalt gelfiltrerings kromatografi. Det gunstigste tilfellet synes å være at de to typer kjemikalier har en viss frastøtende effekt på hverandre, dvs at de ikke assosierer. I slike gunstige systemer oppnår en at tensidmolekylene ikke adsorberer på reservoarsteinen i samme grad som ellers, og at effektiviteten for økt oljeutvinning derfor blir bedre.

Personalia
Kirsti Veggeland er født i Grimstad, 12.8.1960. Hun avla i 1985 cand.scient. eksamen ved avdeling for fysikalsk kjemi, Kjemisk institutt, Universitetet i Bergen. Fra 1985 har hun vært knyttet til RF (Rogalandsforskning) i Stavanger, gruppen for økt olje utvinnning, hvor hun nå er ansatt som fagleder. I 1992 ble hun opptatt som dr.scient. student ved Universitietet i Bergen med tilknytning til Høgskolen i Stavanger og RF på stipendatmidler fra Norges Forskningsrad.

Tidspunkt og sted for disputasen: Høgskolen i Stavanger, auditorium E- 164, 2.februar kl. l0.15 .

Kontaktpersoner:
Professor Harald Høiland, tlf. 55 21 3371/ Professor Tor austad, tlf. 51 83 22 96
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)