Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Kjevebrudd og materialbehandling

Cand. odont. Sissel Torgersen (33) disputerer 3. februar 1995 for den odontologiske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Biocompatibility of fixation devices used in maxillofacial surgery

Avhandlingen er en studie av moderne kjevebruddbehandling; hvordan kroppen tolererer metallplater og skruer (implantat) som brukes i bruddbehandlingen, og hvordan materialene oppfører seg i et biologisk miljø. Det er særlig korrosjon av metallene rustfritt stål og titan, og overømfintlighet (allergi) overfor disse materialene som er undersøkt i avhandlingen. Implantater av rustfritt stål og titan brukes også i behandlingen av brudd andre steder i kroppen.

Antallet kjevebrudd i Hordaland er doblet i løpet av de siste 15 år. Hvert år behandles ca. 90 pasienter med kjevebrudd ved Kjevekirurgisk avdeling på Haukeland Sykehus. Den typiske pasienten er en ung mann utsatt for vold i alkoholpåvirket tilstand. Tidligere var det vanlig at pasienter med kjevebrudd måtte gå med låste kjever i 6-8 uker for å stabilisere bruddet. I dag behandles de fleste brudd i kjevene med plater og skruer av rustfritt stål eller titan som opereres inn over bruddstedet, og pasienten slipper dermed låste kjever.

Personalia
Sissel Torgersen er født i Flekkefjord i 1961. Hun tok odontologisk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1985. Doktorgraden er utført ved Institutt for odontologiske biomaterialer der hun var tilsatt som universitetsstipendiat fra 1989 til 1994. Sissel Torgersen er idag ansatt som instruktørtannlege/videreutdanningskandidat ved Institutt for oral kirurgi og oral medisin, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: De odontologiske institutter, Årstadveien 17, 3. februar 1995 kl. 10.15.

Kontaktpersoner
Cand.odont. Sissel Torgersen, Tlf. 55 20 66 09
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)