Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Fremgangsmåter i problemløsning og innsikt

Cand. polit. Øyvind Martinsen disputerer 25. februar 1995 for dr. philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Cognitive Style and Insight

Øyvind Martinsen har i sin forskning undersøkt hvordan evnen til kreativ problemløsning påvirkes av kognitiv stil (fremgangsmåter i problemløsning), tidligere erfaring og motivasjon. Sentralt i dette bildet har vært hvordan personer med disposisjon for henholdsvis en assimilerende eller eksplorerende stil blir ulikt påvirket. Personer med en assimilerende stil er rettet mot å bruke kjente metoder og løsninger i problemløsning mens de med en eksplorerende stil er rettet mot å finne nye løsningsmåter og løsninger i problemløsning. Temperamentsforskjeller kan antakelig forklare hvilken problemløsnings-stil en har.

De mest sentrale konklusjonene er at personer med en utpreget eksplorerende stil i problemløsning, er mest kreative med lavere grader av relevant erfaring for de aktuelle problemløsnings-oppgavene eller når de har relativt lav motivasjonsstyrke. På den andre siden er personer med en utpreget assimilerende stil mest kreative med et relativt høyt nivå av relevant erfaring eller en høy grad av motivasjon. Resultatene synes å være uavhengige av intelligensnivå. Funnene kaster nytt lys over en av de eldste og mest sentrale problemstillingene i problemløsnings- psykologien, d.v.s. problemstillingen om hvilken rolle erfaringen har for evnen til å løse såkalte innsiktsproblemer. Funnene vil også kunne ha praktiske implikasjoner bl.a. i organisasjonsutvikling og i ulike typer pedagogisk arbeid.

Personalia
Øyvind Martinsen er fra Ski i Akershus. Han ble utdannet lærer ved Hamar Lærerhøgskole i 1984, og avla samfunnsvitenskapelig embetseksamen med hovedfag i pedagogikk ved Universitetet i Oslo i 1989. Øyvind Martinsen ble i 1990 universitetsstipendiat ved Institutt for Generell Psykologi, Seksjon for Psykometri, ved Universitetet i Bergen og er nå ansatt som amanuensis samme sted.

Tidspunkt og sted for disputasen: Lørdag 25. februar. Aud. B Sydneshaugen Skole.

Prøveforelesninger: Fredag 24. februar. Aud. B. Sydneshaugen skole.
Selv-valgt emne: The construct validity of the Assimilator-Explorer cognitive styles.
Oppgitt emne: On the relation between strategy and style in cognition: Can strategy compensate for style ?

Kontaktpersoner: Cand. Polit. Øyvind Martinsen, tlf. 55 58 91 86 (a) - 55 91 09 35 (priv.) Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)