Universitetet i Bergen


Oljeproduksjon og kjemisk analyse

Cand. scient. Ingebret Fjelde (33) disputerer fredag 17. februar 1994 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Chemical flooding of oil reservoirs: HPLC analysis and chromatographic effects of surfactants

Med tradisjonelle utvinnings metoder blir det på verdensbasis bare produsert 1/3 av oljen som er påvist i olje-reservoarer. Avhandlingen tar utgangspunkt i en prosess der såpelignende stoffer, surfaktanter, blir tilsatt injeksjonsvannet for å øke olje-produksjonen. Kommersielle produkter av surfaktanter har en svært komplisert sammensetning. For å oppnå høy effektivitet i prosessen er det viktig at sammensetningen av surfaktant-løsningen ikke endres ved transport gjennom reservoaret. For å studere slike separasjons fenomener er det utviklet en metode for analyse (HPLC) av kommersielle surfaktanter i sjøvann med olje tilstede. Metoden kan også brukes til å analysere blandinger av surfaktant produkter. Analyse-metoden er brukt til å studere transport og tap av kommersielle surfaktanter i porøse medier som simulerer olje-reservoaret. Kjemisk stabilitet er også blitt studert for de samme produktene.

Personalia

Ingebret Fjelde er født på Jørpeland. Han tok cand. scient. graden i organisk kjemi ved Universitetet i Bergen i 1985. I tidsrommet 1987-88 arbeidet han med olje-analyser ved West-Lab A/S i Stavanger. Han har siden 1988 vært ansatt som forsker ved Rogalandsforskning. Forskningsfeltet har der vært kjemiske prosesser/metoder for forbedret olje utvinning. Han har også arbeidet med analyse-metoder i tilknytning til disse prosessene. I 1992 ble han opptatt som dr. scient. student ved Kjemisk Institutt, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: 17. februar kl 10.30.Realfag-bygget, Auditorium 2.

Kontaktpersoner:

Universitetet i Bergen: Professor Knut Bergesen, tlf 55 21 34 47
Høyskolen i Rogaland: Professor Tor Austad, tlf 51 83 22 96
Info.konsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)