Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Istidshistorie lest ut av norske huler

Cand. scient. Vidar Valen (33) disputerer 8. desember 1995 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Lithostratigraphy and paleomagnetism in a karst cave and two sea caves in Norway

De vestlandske fjordene er nesten i helhet utgravd av isbreer. De løsmassene som finnes i Norge i dag er i hovedsak blitt avsatt mens det siste isdekket trakk seg tilbake og i vår "etteristid". Hulene har derimot sluppet unna denne kraftige skuringen av breen, og løsmassene som har overlevd i hulene kan fortelle oss om tidligere isfrie perioder.

Valen har undersøkt løsmasser i flere huler, og tolket hvordan disse ble avsatt både i isfrie perioder og isdekkede perioder. Ved hjelp av å måle retningen på magnetiske partikler i lagdelt leire som har blitt avsatt i de isdekkede periodene, sammen med radiocarbon dateringer på bein fra de isfrie periodene, har han klart å datere hendelsene. Han har funnet tre isfrie perioder på Sunnmøre i siste istid: 1. En isfri periode rundt 24 500 år siden som ikke er beskrevet før i Norge. Denne er blitt kalt Hamnsund perioden etter hulen der den ble oppdaget. 2. Ålesund isfrie periode fra 28 000 til 35 000 år siden, som var kjent fra før. 3. En eldre isfri periode som ikke kan dateres nøyaktig, men som antagelig er eldre enn 50 000 år.


Personalia
Vidar Valen er født i Kristiansand. Han begynte sin utdanning ved Universitetet i Oslo, fortsatte videre ved Universitet i Bergen hvor han avla sin cand. scient. eksamen i 1991 ved Geologisk institutt. Siden har han vært stipendiat ved samme institutt, tilknyttet et klimaforskningsprosjekt. Han studerte et år ved University of Minnesota i USA med stipend fra Norges forskningsråd.


Tidspunkt og sted for disputasen: 8. desember kl. 10.15, Auditoriu, 5, Realfagbygget

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Vidar Valen, tlf. 55 21 35 03 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)