Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Fiske-eggets fysiologi

Cand. scient. Anders Thorsen (32) disputerer fredag 8. desember for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Oogenesis in marine bony fishes; physiological mechanisms of oocyte hydration and egg buoyancy

Det fenomen at marine fisk gyter pelagiske (flytende) egg ble påvist som en sensasjon av den kjente norske biologen G. O. Sars i 1864. Siden den tid har det vært en gåte for forskerne hvordan de små, gule rognkornene (slik som vi kjenner dem fra middagsbordet) like før gyting forvandler seg til glassklare egg som er 3-5 ganger større enn de var bare to dager tidligere. Thorsens avhandling belyser denne omvandlingen ved å studere hvordan plommeprotein nedbrytes til frie aminosyrer under rognkornets sluttmodningen og derved forårsaker en osmotisk svelling. Arbeidet bygger blant annet på studier av rognkorn i kultur og har dels vært utført i samarbeide med The Whitney Laboratory, University of Florida. I regi av Havforskningsinstituttet i Bergen har Thorsen også studert hvordan torsk har tilpasset seg brakkvannet i Østersjøen ved å produsere spesielt store og vannholdige egg med betydelig lavere egenvekt enn hva tilfellet er for marine torsk.

Personalia
Anders Thorsen er født og oppvokst i Songdalen kommune og tok examen artium ved Oddernes gymnas i Kristiansand i 1982. Han fortsatte ved Universitetet i Bergen og avla i 1989 hovedfagseksamen i Miljøfysiologi ved Zoologisk laboratorium. Han ble samme år opptatt som dr. scient. kandidat og var utdanningsstipendiat ved Zoologisk laboratorium i tre år finansiert av Norges Allmennvitenskapelige Forskningsråd. Han har siden arbeidet ved Dyno Oil Field Chemicals, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen.


Tidspunkt og sted for disputasen: 8. Desember kl. 10.15., Høyteknologisenteret, Stort auditorium (rom 2144)


Kontaktpersoner:
Cand.scient. Anders Thorsen, tlf. 55 21 22 43 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)