Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Dielektrisk Spektroskopi på vann-i-olje emulsjoner

Cand.scient. Tore Skodvin (31) disputerer fredag 15. desember 1995 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Dielectric Properties of Flocculated Water-in-Oil Emulsions.

Når en pumper opp olje fra et oljereservoar vil man samtidig pumpe opp store mengder vann som også finnes i reservoaret. Blandingen av vann og olje fører ofte til dannelse av vann-i-olje emulsjoner, d.v.s. systemer med mikroskopiske vanndråper finfordelt i oljen. Disse emulsjonene kan gi opphav til problemer på mange felter innen oljeproduksjonen, f.eks. ved separering av vannet fra oljen eller under rørtransport av ubearbeidete råoljer.

Måleteknikken "dielektrisk spektroskopi" kan i prinsippet gi informasjon om hvor mye vann en emulsjon inneholder. Imidlertid vil prossesser i emulsjonene føre til at de dielektriske egenskapene til en emulsjon kan forandre seg over tid, og de endres også under forskjellige strømningsforhold. Skodvins avhandling tar for seg noen av de problemene forbundet med tolkning av eksperimentelle parametre. I den forbindelse er teoretiske modeller for ideelle dielektriske systemer tilpasset eller forandret slik at de kan gjelde for reelle systemer (emulsjoner). Eksperimentelt er de dielektriske egenskapene til emulsjoner undersøkt både når de strømmer i rør og når de er i ro.

Personalia
Tore Skodvin er fra Bodø. Han avla i 1991 cand.scient. eksamen i overflate og kolloidkjemi ved Kjemisk Institutt, Universitetet i Bergen. Våren 1992 ble han opptatt som dr.scient. student samme sted. Fra 1992 var han universitetsstipendiat ved Kjemisk Institutt før han i 1994 ble knyttet til et strategisk teknologiprogram for overflate- og kolloidkjemi for oljeindustrien. Dette programmet har vært finansiert av Norges Forskningsråd i samarbeid med oljeselskapene Elf Aquitaine, Saga Petroleum og Statoil. Professor Johan Sjøblom har vært Skodvins veileder gjennom både cand.scient.- og dr.scient. studiene.


Tidspunkt og sted for disputasen: 15. desember kl. 10.30., Auditorium 2, Realfagbygget


Kontaktperson:
Cand.scient. Tore Skodvin, tlf.: 55 58 33 84/ e-mail: tore.skodvin@kj.uib.no
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)