Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

De flytende isbreene

Cand. Scient. Ole Anders Nøst disputerer 8. desember 1995 for dr. scient.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Formation and circulation of Ice Shelf Water in the Weddell and Ross Seas, Antarctica

I Weddellhavet og Rosshavet i Antarktis finnes store områder hvor isbreen flyter på havet. De flytende isbreene kalles isshelfer. Arealet av disse isshelfene kan sammenlignes med arealet av Frankrike og isen er fra 200 til 2000 meter tykk. Vannmasser avkjølt under isshelfer i Weddellhavet og Rosshavet er påvist å bidra til utskiftning av verdenshavenes bunnvann.
Samtidig er avkjøling av vannmasser på undersiden av isshelfene viktig i forbindelse med smelting av den Antarktiske iskappen.

I avhandlingen utvikler Nøst en teori som viser hvordan temperatur og salt i vannmassene forandres ved smelting på undersiden av en isshelf. Resultater fra denne teorien sammen med målinger av salt og temperatur er så brukt til å trekke konklusjoner om sirkulasjonen på undersiden av isshelfene i Weddellhavet og Rosshavet. Lokale forandringer i sirkulasjonen nær
Filchner Ronne isshelfen i Weddellhavet forårsaket av grunnede isfjell er påvist. Avhandlingen gir innsikt i prosessene på undersiden av en isshelf, og den påpeker betingelser som må være oppfylt for at avkjølte vannmasser skal bidra til bunnvannsutskiftning i verdenshavene.


Personalia
Ole Anders Noest er født i Oslo 31/1 1965. I november 1992 avla han cand. scient eksamen ved Geofysisk Institutt, Universitetet i Bergen, og ble opptatt som dr. scient student ved samme institutt i 1993.


Tidspunkt og sted for disputasen: 8. desember kl 10.15, Auditoriet, Østfløyen, Geofysisk institutt

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Ole Anders Nøst, tlf. 55 21 26 02 (Geofysisk institutt)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)