Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Tannproteser av plast

Cand. odont. Henning Lygre (46) disputerer den 1. desember 1995 for den odontologiske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Aromatic leachables from denture base materials

Proteser av akrylplast brukes til å erstatte tenner hos voksne. Lignende materialer benyttes også hos barn og ungdom som har tannregulering. Avhandlingen viser at stoffer som består av små, ringformede (aromatiske) molekyler som er fettløslige lekker ut fra akrylplast. Dette er påvist i modellforsøk, og noen av stoffene er også påvist direkte i spytt hos pasienter som har nye proteser. Mengden av stoffer som lekker ut fra akrylplast ved modellforsøk er avhengig av den prosedyren som brukes for å fremstille plasten. Stoffene det er snakk om kan både være tilsetningsstoffer og reaksjonsprodukter fra herdingsprosessen i akrylplast.
Plast som brukes ved tannhandling herder ved blanding av kjemikalier eller ved lysbehandling. Dette gir en relativt dårlig herding og et høyere innhold av mulige allergifremkallende stoffer sammenlignet med industrielt fremstilt plast. Med bakgrunn i stadig økende bruk av plastmaterialer ved tannbehandling, peker avhandlingen på nødvendigheten av å identifisere organiske stoffer som kan lekke ut fra materialene, og i tillegg kjenne til deres biologiske virkninger.


Personalia:
Henning Lygre er født i Bergen den 23. desember 1948. Han er cand. odont. fra 1973. Han arbeidet ved Institutt for periodonti ved Det odontologiske fakultet i Bergen og ble i 1978 godkjent spesialist i tannkjøttsykdommer. Han har vært universitetsstipendiat ved Institutt for odontologiske biomaterialer fra 1990 til 1995. Lygre har drevet privat tannlegepraksis i Bergen siden 1975.

Tidspunkt og sted for disputasen: 1. desember kl. 10.15., Det odontologiske fakultet

Prøveforelesninger: 30. november kl. 13.15 - 14.45., Det odontologiske fakultet
Selvvalgt emne: Bivirkninger av biomaterialer anvendt ved odontologiske protetikk.
Oppgitt emne: Metoder for testing av vevsvennlighet hos dentale biomaterialer - klinisk
relevans?

Kontaktpersoner:
Cand.odont. Henning Lygre tlf. 55 20 62 63 (a) 55 28 92 74 (p)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen tlf. 55 58 90 35 (a) 55 20 02 91 (p)