Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Fett-tilskudd, kostfibre og hjertefunksjon

Cand. med Sofie Hexeberg (35) disputerer 8. desember 1995 for den medisinske doktorgrad ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

Effekter av fett tilskudd og kostfibre på akkumulering av lipid dråper i hjertemuskelceller. Relasjon til metabolisme og hjertefunksjon

Tilskudd av kolesterol, marine fettsyrer (EPA, DHA) og intralipid (fettemulsjon) gir alle innleiring av fettdråper i hjertemuskelcellene hos rotte og kanin. EPA gir kun en forbigående innleiring av fett i hjerte. Mengde fett i hjertemuskelcellene reduseres når kolesterol i blodet reduseres ved hjelp av kostfibre. Det synes å være en sammenheng mellom fett-tilskudd, innleiring av fett i hjertemuskel og redusert hjertefunksjon. Arbeidet har vært utført ved Institutt for anatomi og cellebiologi, Institutt for klinisk biologi - Biokjemisk seksjon og Kirurgisk Institutt med professor Thorvald Sætersdal, professor Rolf K. Berge og førsteamanuensis Erik Hexeberg som veiledere.

Personalia:
Sofie Hexeberg (f. Biørn-Hansen) tok sin medisinske embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1987. Hun har hatt stipend fra Det norke råd for hjerte- og karsykdommer, Masjonalforeningen, i 3 år, og er nå ansatt ved avdeling for patologi, Haukeland Sykehus.


Tidspunkt og sted for disputasen: 8 desember kl. 10.15. i Store Auditorium, Haukeland Sykehus


Prøveforelesning: 7 desember kl.14.15. i Store Auditorium, Haukeland Sykehus.
Oppgitt emne: "Biokjemiske og kliniske aspekter ved bruk av omega-3-fettsyrer i kostholdet."


Kontaktpersoner:
Cand.med.Sofie Hexeherg Tlf.55 97 25 65 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)