Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Emulsjonsstabilitet

Cand. scient. Harald Førdedal (28) disputerer fredag 8. desember for dr.scient.graden ved
Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Water-in-Oil Emulsions in High Electric Fields as Studied by Means of Time Domain Dielectric Spectroscopy

Når råolje og vann blandes vil små partikler som finnes i oljen (asfaltener) sette seg på grense-flatene mellom oljen og vannet, og hindre at fasene skiller seg, og danne en emulsjon. Det kan ta dager/ uker/ måneder før oljen og vannet skiller seg. Et eksempel på en emulsjon er melk, hvor fett er løst i vann, og hvor fettet og vannet skiller seg etter noen uker. En metode for å fjerne vann fra oljer er anvendelse av sterke elektriske felt. Avhandlingen omhandler studier av ulike vann-i-olje emulsjoner i sterke elektriske felt. I samarbeid med Uppsala Universitet er det utviklet ny instrumentering for karakterisering av stabiliteten til vann-i-olje emulsjoner. Innvirkningen av ulike stabilisatorer, både kommersielle og naturlige stabilisatorer fra råoljer, er undersøkt. Flervariabel forsøksoppsett er benyttet for å finne hvilke faktorer som øker/senker stabiliteten til emulsjoner, og dermed også effektiviteten til separasjonen av vannet. Foruten modeller med parafinoljer er også ulike franske og norske råoljer undersøkt.


Personalia
Harald Førdedal er fra Haugesund. Han avla i 1991 cand. scient. eksamen i overflate- og kolloidkjemi ved Kjemisk Institutt, Universitetet i Bergen. Høsten 1992 ble han opptatt som
dr.scient- student samme sted. Doktorgradsarbeidet har vært finansiert av Norges Forsk-ningsråd gjennom et strategisk teknologi program for overflate- og kolloidkjemi for oljei-ndustrien. Professor Johan Sjöblom har vært Førdedals veileder under cand.scient- og
dr.scient- studiet.


Tidspunkt og sted for disputasen: 8 desember kl 10.15, Auditorium 2, Realfagbygget


Kontaktpersoner:
Cand.scient. Harald Førdedal: tlf. 55 58 33 54, e-mail: nkjhf@kj.uib.no
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)