Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Ungdom som lærer å drikke

Cand. psychol. Henrik Natvig Aas disputerer 20. desember 1995 for dr.psychol. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Alcohol Expectancies and Socialization: Adolescents learning to drink.

I en vestlig kultur som den norske blir alkohol stort sett verdsatt høyt. Foreldre, venner og massemedier overfører normer og informasjon om alkoholens virkninger til den oppvoksende generasjon. Avhandlingen er basert på spørreskjemaundersøkelser av vanlige norske ungdommer og deres foreldre. Den er forankret i en sosialpsykologisk tradisjon. Avhandlingen forsøker å bidra til økt innsikt om unges sosialisering til alkoholbruk. Innsikt i sosialiserings-prosessen er viktig for å få til et mest mulig vellykket helsefremmende arbeid blant ungdom. Blant annet viser studien at det er en sammenheng mellom hvor positive forventninger ungdom har til alkohol og hvor gamle de er når de begynner å eksperimentere med alkohol. I tillegg viser den at det er en slik sammenheng mellom forventninger og hvor ofte de drikker de neste par årene. Innsikt i disse sosialiseringsprosessene er viktig for å få til et mest mulig vellykket helsefremmende arbeid blant ungdom. Tanken, som støttes av psykologisk teori, er at det vil være lettere å jobbe forebyggende med ungdoms forventninger til virkningen av alkohol før den eksperimentelle drikkingen begynner eller så tidlig så mulig etter at den har begynt, enn etter at en vane med å bruke alkohol blir etablert gjennom stadige gjentatte forsterkninger.


Personalia:
Henrik Natvig Aas arbeider ved Statens institutt ved for alkohol og narkotikaforskning(SIFA). Doktorgradsarbeidet er utført ved HEMIL-senteret, Universitet i Bergen under veiledning av professor Leif Edvard Aarø. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd og SIFA.


Tidspunkt og sted for disputasen: 20.desember, kl. 10.15., Ulrike Pihls hus.


Prøveforelesninger: 19. desember kl 17.15., Ulrike Pihls hus


Kontaktpersoner:
Cand.psychol. Henrik Natvig Aas, tlf. 22 38 04 85 (arb.)
Inforrnasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (arb.) / 55 20 02 91 (priv.)