Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Ernæring hos fisk

Kristin Hamre (40) disputerer torsdag 17. august 1995 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Metabolism, interactions and requirement of vitamin E in Atlantic salmon (Salmo salar, L.).

Studiet har som hovedmål å klarlegge hvor mye vitamin E som må tilsettes i fôret for å optimalisere laksens vekst og helse. Vitamin E hindrer oksidasjon av fett i biologiske membraner, fettlagre og fett under transport i blodet. Vitamin E mangel hos laks fører til opphopning av fettoksidasjons produkter i ulike organer, anemi, avmagring og økt dødelighet. Et forsøk utført under tilnærmet like forhold som i dagens lakseoppdrett, viser at behovet for vitamin E er vesentlig høyere enn tidligere antatt. Årsaken til dette kan være at moderne laksefôr har et høyt innhold av -3 fettsyrer, noe som gjenspeiles i fiskens fettsyresammensetning. Disse fettsyrene oksideres lett, og vitamin E behovet øker derfor under disse betingelsene. Studiet avdekker også samspill-effekter mellom vitamin C og E som ikke er vist tidligere. Bl. a. beskytter vitamin C laksen mot utvikling av vitamin E mangel, og høyt innhold av vitamin C i fôret kan derfor antas å senke vitamin E behovet. Disse resultatene bidrar til å øke den generelle forståelsen av samspillet mellom antioksidant vitaminer hos dyr. Avhandlingens hovedkonklusjon er at behovet for vitamin E varierer, særlig i forhold til fôrets innhold av næringsstoffer som inngår i red-ox balansen. Det er viktig å forstå og ta hensyn til dette ved sammensetning av fôr til laks.

Personalia
Kristin Hamre er født i Bergen. Hun ble i 1980 utdannet som cand. mag. ved Universitetet i Bergen. I 1982 fortsatte hun sine studier ved Avdeling for zoofysiologi, Universitetet i Leiden, Nederland, og avla sin hovedfagseksamen der i 1985. Fra 1986 til 1991 var hun ansatt først i Aqua Consult A/S, og siden i A/S Mowi, der hun arbeidet med utvikling av oppdrettsmetoder for marin fisk. Hamre har siden mai 1991 vært ansatt ved Fiskeridirektoratets ernærings-institutt, og ble i 1992 opptatt som dr. scient student ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen: 17. august kl. 10.00., Høyteknologisenteret, Stort Auditorium

Kontaktpersoner:
Kristin Hamre, tlf. 55 23 82 70 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)