Universitetet i Bergen


NY DOKTORGRAD

Metode for økt oljeutvinning

Sivilingeniør Ogbonnia Otu Eleri (40) disputerer 18 august 1995 for dr. scient graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

Application of the nuclear tracer imaging and computed tomography techniques to multiphase flow in pOlVUS media.

Ved Fysisk institutt, Universitetet i Bergen er det konstruert en strømningsrigg hvor strøm av olje, gass og vann gjennom porøse bergarter blir studert. Fundamentale egenskaper relatert til reservoar bergarter kan gjenskapes og modelleres ved strømningsriggen. Eleris utgangspunkt har vært å bruke en radioaktiv avbildingsteknikk for å forbedre prediksjon av karakteristiske reservoar egenskaper ved å beregne olje, vann og gass metningdistribusjon i porøs bergart under dynamiske betingelser. Resultatene av dette arbeidet viser en betydelig forbedring av nåværende test metoder. Resultatene kan brukes til en bedre prediksjon og til mere effektive metoder for utvinning av olje fra eksisterende reservoar som nylig er blitt stengt med opptil 50 % av den opprinnelige oljen tilstede.


Personalia:
Ogbonnia Otu Eleri er født i Afikpo, Imo State i Nigeria. Han er utdannet som industriell elektriker og var ansatt ved Federal Ministry of Works and Housing i Lagos fra 1974 til 1979, og seinere ved National Electric Power Authority (NEPA) i Lagos, Nigeria. Eleri fikk gradene B.Sc. og M.Sc. i petroliums teknologi fra Høyskolesenteret i Rogaland, Stavanger i henholdsvis 1987 og 1991. Han ble ansatt som dr. grads stipendiat ved Universitetet i Bergen i oktober 1991. Arbeidet har vært støttet finansielt fra Norges Forsknings råd. Fra februar til august 1994 hadde Eleri et forskningsopphold ved Conoco Inc. research Centre i Oklahoma, U.S.A. Forsknings arbeidet inngikk som en del av hans doktoravhandling.


Tidspunkt og sted for disputasen: 18. august 1995 kl 11.00, Auditorium 2, Realfagbygget


Kontaktpersoner:
M.sc. Ogbonnia Otu Eleri, tlf. 55 21 27 42 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a)/ 55 20 02 91 (p)